Какво да правим, ако започва паник атака?

В момента, в който се случва паническата атака, отсъства всякаква възможност да се прави анализ на причините за случващото се. Обаче съществуват няколко начина, които ще помогнат да се справите със случващото се. Ето какво можете да направите веднага, за да овладеете пристъпа.

Какво да правим при паник атака

  • Направете няколко вдишвания и издишвания в каквато и да е форма. Може да използвате пластмасово шише, което имате под ръка или плик. Просто дишайте спокойно известно време в него. Организмът ще се насити бързо на въглероден диоксид за кртако време и се успокои състоянието. Това е отдавна работещ метод за справяне с паниката. Така по-бързо ще преодолеете пристъпа и ще стабилизирате дишането.
  • Превключете вниманието си на нещо външно. Например, започнете да броите нещо – копчетата на сакото на някого, автомобилите на улицата или прозорците на отсрещната сграда. Всяка подобна концентрация върху външен обект ще Ви помогне да дойдете на себе си и да възвърнете връзката с реалността.
  • Останете на място поне 5 минути, най-добре седнете и не мърдайте. Ограничете движенията, както се казва „замръзнете“. Това ще Ви помогне да концентрирате вниманието си върху външния свят, а не на вътрешните усещания.
  • Поговорете с някого – колега в офиса, приятел, ако имате наблизо. Човекът, с когото да поговорите може да бъде всеки срещнат непознат, нека не Ви изглежда странно. Можете да се обърнете към непознат минувач, за съдействие и подкрепа. Ще почувствате защитеност и ще отвлечете вниманието си от пристъпа.

След като вече знаете какво да правим при паник атака, е добре да помислите и за лечението на тези състояния.

Nutrivision предлага ефективен продукт – хранителна добавка за лечение на панически атаки. Паник Стоп е разработен след няколко години лабораторни и клинически изследвания. Това е натурален комплекс от активни съставки от жълт кантарион, пасифлора, листа от горчив портокал и магнезий. Те са съчетани по технологията на фитомикросферата. Това означава, че така се гарантира пълното усвояване на активния компонент хиперцин, които подобрява функционалното състояние на централната и вегетативна нервна система.  Съставките в Panic Stop оказват благоттворно влияние при натоварени емоционални състояния. Те притежават силен антистрес ефект и стабилизират финкциите на нервната система. Продуктът е безценен помощник при емоционални състояния като депресия, вялост, раздразнение и дори безсъние.

Ето и 5 съвета за профилактика на паник атаки:

Медицината засега няма отговор защо се случва това. Профилактиката обаче може да се окаже решаваща да се избегнат пристъпите на панически атаки. Как да ограничин появяването й?

  • Преустановете седящия начин на живот. Съществува научно предположение, че възникването на тези атаки е свързано с недостиг на ендорфини, които организма ни изработва при физически натоварвания. Затова, дори и леката тренировка, аеробика например и ходенето пеш са в състояние да улеснят живота Ви. Медицинските изследвания показват, че 30 минути на ден физическо натоварване оказват благоприятен ефект върху цялата нервна система и мозъка.
  • Постарайте се да не се нервирате. Да, това Ви звучи смешно, предвид ситуацията, но спокойствието и само спокойствието е в състояние да Ви спаси и от паник-атаки и от други вътрешни тревожни състояния.
  • Ако можете се откажете от кафето или поне го намалете до ведбъж дневно. Кофеинът в големи дози, предизвиква учестено сърцебиене и може да провокира паник атака в най-неочакван момент. Идеален заместител на кафето е зеления чай. Той също има ободряващ ефект и е антиоксидант.
  • Бъдете внимателни с употребата на алкохол. Той е възбудител на неочаквани реакции на организма, включително може да стане причина за пристъпа. Злоупотребата със спиртни напитки оказва вредно влияние върху периферната нервна система, веднага щом отмине временното му действие.
  • Внимателно се отнасяйте към употреба на лекарства. Паническата атака може да бъде свързана с прием на някое лекарство. Посъветвайте се с лекар, ако приемате редно медикаменти.

Ако паник атаките започнат да се случват често и Вие не можете да се справяте сами, обърнете се към лекар. Съществуват специални дихателни техники, психотерапия, антидепресанти и хранителни добавки. Разбира се всичко това следва да е под лекарски надзор или след консултация с психолог. Не подцелявайте този проблем и с малко помощ от специалист ще знаете какво да правите в случай на паник атака.

Вижте още – „Какво е паник атака?“