Тревожност – как да я победим без лекарства

Тревожност

Тревожност. Понякога това чувство не престава да бъде в разумни граници и буквално ни взима в плен. И тогава започваме да преживяваме за всичко: започвайки с вероятността от внезапната настинка на дете до появата на глобалното затопляне … тук ще споделим с Вас, за това как да се отървете от лошите мисли и да се отървете от чувството на постоянно тревожно разстройство. Тревожният човек е сигурен, че светът е много опасен и изпълнен с заплахи. Той вижда пречки във всичко и очаква проблеми на всяка важна крачка. Трябва да се каже, че средствата за масово осведомяване са много благоприятни за това възприятие, като всеки ден ни хранят с истории за ужасите, които се случват в света. Така се получава, че живеят неспокойни хора, които постоянно се тревожат за бъдещето и се опитват да защитят себе си и своите близки от възможни проблеми. Те изразходват много усилия, време и емоции.

Как да я победим без лекарства

Как можем да променим това? Да се ​​научим да „превключваме“ емоциите Вниманието е във фокуса

1. Първо, ако е възможно, премахнете лошите новини от живота си.

2. Не гледайте и не четете криминални истории, доклади за катастрофи и войни, защото Вие сами по себе си създавате причина за страх, фокусирайки се в отрицателен план.

3. Избягвайте каналите на телевизора, които са пълни с такива новини и предавания, пропуснете статиите по тази тема. Няма полза от тази информация, а в същото време съзнанието Ви ще започва да рисува страшни снимки.

4. Създайте за себе си положително поле за информация, концентрирайте се върху положителната страна на живота. Наблюдавайте, как това ще промени всичко за Вас!

Изтрийте негативите от живота си

При повечето хора това се случва по следния начин: когато се появи положително преживяване – положителните чувства се увеличават и когато се отдръпне, те отслабват значително. Ако искате да изпитате положителни емоции по-интензивно, просто ги приближете до очите на въображението. Но ако искате Вашите преживявания да бъдат по-малко интензивни, можете да ги преместите далеч от вас.

Можете да направите същото и със състоянието на тревожност, като държите неприятни картини далеч  или ги превръщате в едва забележима точка.

Позитивните утвърждения помагат да се регулира емоционалното състояние. Например, веднага щом се хванете в негативни мисли, веднага повторете например фразата:“Аз и моите близки винаги и навсякъде са в безопасност“ – повтаряйте  я толкова пъти, колкото е необходимо, за да се успокоите.Като се научите да управлявате своето състояние, не само можете да се отървете от безпокойството, тревожността, но и да отворите живота си за цяла дъга от положителни емоции, които на свой ред ще привлекат много приятни ситуации в живота ви! Да!

В обобщен смисъл

Тревожно разстройство в обобщен смисъл е чувство на вътрешно безпокойство, дискомфорт, недоволство.

Ако човек започне да изпитва безпокойство често или постоянно, без видима причина, такова състояние може да се намеси в живота.

Човек не може да потиска или контролира чувството на тревожност или възбуда. Неразумното безпокойство започва да ръководи живота със своите мисли и състояния.

Тревожността възниква в ситуация, в която няма реална опасност, човек  я очаква, но не знае откъде да може дойде и как да се справи с нея.

Повишената такава като личната характеристика често се формира при хора, на които родителите често за забранявали неща и са ги плашили с последствията,  като резултат такъв човек може да бъде в състояние на вътрешен конфликт за дълги периоди от време.

Примери

Например, едно дете в емоция очаква някакво приключение, а родителят му казва: „това не е позволено“, „това трябва по този начин да бъде“, „това така е опасно“. И тогава радостта от предстоящата екскурзия например е заглушена от забраните и ограниченията, предупрежденията, които звучат в главата му и като резултата детето получава тревожно състояние.

Човек пренася такава схема в зряла възраст и ето я – повишената тревожност. Навикът да се притеснявате за всичко може да бъде наследен, човек повтаря модели на поведение на неспокойната си, притеснена майка или баба и получава в „наследство“ съответната картина на света.

В зряла възраст, хората рядко са наясно с този модел, но той продължава да работи и да засяга живота им – страхът от грешка, паническо разстройство, неверието в силата си и способността да се доверяваме на света генерират постоянно чувство на тревога. Такъв човек ще се стреми да контролира всичко в живота си и в живота на близките, защото е възпитан в атмосфера на недоверие към света.

Как да се справите

  1. За начало, осъзнайте и признайте пред себе си, че изпитвате тревожност.

Избройте признаците на Вашата тревожност, обърнете внимание на тялото си, фиксирайте какво точно се случва с него. Кажете си: „Да, сега се притеснявам“, приемете това чувство на тревожност в себе си, не се обграждайте от него.

  1. Направете дихателни упражнения – това е вашата „първа помощ“!

Няколко дълбоки вдишвания и максимално отпускащи дишания ще Ви помогнат да се успокоите.

Опитайте да дишате със задържане на дъха: вдишвайте за 4 броения, задръжте за 2, издишайте за 4 и отново задръжте за 2. Няколко такива цикъла значително ще променят състоянието ви.

Тази практика, насочена към намаляване на тревожността, е успешно използвана от пациентите преди операцията, когато те са се отправят към операционната зала, само прилагането на дихателната техника помага значително да се намали тревожността и състоянията на паническо разстройство.

  1. Приемете факта, че ние просто не можем да контролираме всичко в нашия живот и в живота на другите хора.

Научете се да се доверявате на света. Когато не можете да повлияете на ситуацията, опитайте да я приемете. В края на краищата безпокойството за нещо, което не се е случило и не можете да контролирате, е безполезно, ирационално, изчерпва Ви и Ви лишава от сила.

Проанализирайте Вашата картина на света и как тя се е формирала. Кой Ви е предал тревожната нагласа? Или може би Вие сами, веднъж повлияни от хора, които са важни за Вас, сте решили, че тревожността е неразделна част от живота?

Наистина ли вярвате в тези мисли?

Какво искате да промените сега във Вашата картина на света?

Тази работа може да бъде ефективно отработена с психолог, в същото време много от тнещата можете да направите сами.

От екипа на nutrivision.bg

Може да прочетете – „Какво е паник атака?“