Хронична умора – как да се справим

Симптомите са познати на много хора: бърза уморяемост, често забравяне, нервност, изтощение и сънливост още от ранните сутрешни часове, а вечер състояние на автопилот и нощно безсъние.

И от нищото може да се появят например гъбички или херпес, или вариращо кръвно налягане, възможни са чести настинки и други подобни „очарователни“ неща!

Докато планирате посещението си на специалист, опитайте да промените нещо сами.

Справяне с хронична умора

Бихме искали да Ви предложим 7 рецепти за справяне с хроничната умора

  1. На първо място – Оправете си режима на деня

Без значение колко напрегнат е графикът Ви, определете времето на ставане от сън, вечерното лягане и времето на Вашето хранене.

Дори и да няма достатъчно време за сън във Вашия график, една стабилна схема ще позволи на тялото по-лесно да се адаптира към натоварването и липсата на сън.

  1. Сутрешен хладък душ

Това е най-доброто нещо, което може да дадете на тялото си преди закуска!

Водните процедури нормализират работата на сърдечно-съдовата система, ускоряват метаболизма.

Ако работите у дома, тогава нищо не е по-тонизиращо от душа през деня. Сънят и умората ще изчезнат, проверете сами.

Същото важи и за вечерното упражнение. Когато силата е на свършване, вземете си хладен душ, а за краката е най-добре да ги облеете със студена вода.

  1. Спорт

Не бързайте да казвате “Не” на тази точка. Дори 5-10 минути загряване в началото на деня ще Ви даде сила, ако го правите всеки ден.

Може понякога да Ви е трудно, но с помощта на сутрешното раздвижване ще подобрите кръвообращението си, тонизирате мускулите си, окончателно ще се събудите и ще се заредите с положителни емоции.

В края на краищата, всеки път, когато се преодолеете, това е добра новина!

Обърнете специално внимание на гръбначния стълб. Остеохондрозата на шийните прешлени води до постоянно притискане на основните кръвоносни съдове, които хранят мозъка.

  1. Не пропускайте значението на така нужните витамини и минерали за Вашето тяло

Нужни са Ви препарати, съдържащи цинк, селен, желязо, магнезий, витамини от група В, аскорбинова киселина, витамини А и Е.
Жените са склонни към загуба на кръв по време на цикъл, което често води до анемия.
Понякога постоянната умора е единствената проява на анемия.
За предотвратяване на анемията е добре да се ядат бели гъби, черен дроб, праскови, кайсии, магданоз, картофи, яйца, ръжен хляб, елда – храни, богати на желязо.
Опитайте се да редувате използването на месо с морски дарове, които са богати на йод, селен, магнезий и цинк.

  1. Откажете се от вредните навици

Тютюнопушенето, алкохолът, заседналият начин на живот не бива да  бъдат пренебрегвани. Цигарите и спиртните напитки, както е известно, причиняват спазъм на кръвоносните съдове, включително мозъка, допринасят за развитието на атеросклероза.
Затова всички тези, далеч от полезните, „крайности“ трябва категорично да бъдат отхвърлени.

  1. Фитотерапия

Сила и жизненост можете да си добавите, ако включите в дневния си режим билкови продукти  под формата на чай, отвари и сиропи на някои растения: хмел, глог плодове, жълт кантарион, ягода, хвощ, живовляк, бял равнец, жен-шен, сибирски женшен, ехинацея, лимонена трева, женско биле и други по Ваш избор.

Те със сигурност ще увеличат Вашата устойчивост по отношение на стреса, заболяванията (стимулират имунната система), ще стабилизират нервната система. Приемайте ги още от сутринта и ще преборите Вашата хронична умора.

  1. Смейте се, радвайте се, общувайте, споделяйте!

Казваме го на финала, но то съвсем не означава, че е последна препоръка!

Това е от съществено значение, ще бъдете щастливи, силите сами ще се завърнат и ще сте изпълнени с положителни емоции, които ще дарявате на други около Вас.

Ако искате да научите какви са симптомите на паническата атака, можете да видите тук – „Какво е паник атака?“